HET MOEDERSCHAP ALS INSPIRATIEBRON om meer jezelf te zijn.

Mom.the journey staat voor een (diepere) verbinding met jezelf en like-minded vrouwen die elkaar inspireren. Vandaag staat Janneke, founder van heart healing yogi centraal. Janneke is zo’n krachtige, inspirerende vrouw waar de kracht van kwetsbaarheid op het lijf is geschreven. 

Kun je iets meer over jezelf vertellen en hoe jij het moederschap beleeft? 

Mijn naam is Janneke, mama van twee mannen (2&5 jaar). Ik werk als marketing manager bij een corporate en ben de founder van Heart Healing Yogi. Een platform om vrouwen te stimuleren zichzelf meer selfcare te gunnen. Ik ben enthousiast en doe dingen met volle overgave, waardoor ik het soms erg druk voor mezelf maak!  Dat is ook bij het moederschap zo gebleken, ik ben er helemaal ingedoken haha. Me gaan informeren over de verschillende stromingen in zwangerschap, bevallen, opvoeden, voeding etc. Daar lees ik dan oneindig boeken over, luister podcasts en volg ik webinars.

Wat vind jij de grootste uitdaging binnen het moederschap?

De grootste uitdaging in het moederschap is voor mij het bewust aanwezig zijn in het moment. En me niet schuldig voelen of tekort vinden schieten als dat niet lukt. Ik wil mindful zijn in al mijn activiteiten. Als ik aan het Lego bouwen ben, wil ik niet met mijn hoofd bezig zijn met die team presentatie van morgen of het thema van mijn yogales die avond. 

Toch moet de oppas geregeld worden, het gezonde eten op tafel en de was schoon in de kast liggen. Die spagaat kennen we allemaal wel als werkende moeder denk ik! Dat je in de speeltuin ziet dat de schoenen aan de kleine kant zijn en je geneigd bent meteen online te shoppen. Voor je het weet zit je DM’s op insta of een werk e-mail te beantwoorden en heb je geen oog meer voor wat er in de zandbak gebeurt. Het blijft een continue ‘practice’. 

Welke tool(s) zet jij in om op te laden zodat je daarna weer het beste van jezelf kan geven?

Voor mij werkt dankbaarheid als een kompas. Dagelijks journal ik voordat ik ga slapen over de dingen waar ik dankbaar voor ben die dag. Het geeft een instant boost van die hoge liefdevolle frequentie waarin ik wil leven. Gelukkig heb ik een gigantische ‘selfcare toolbox’ zoals ik dat noem! Die is in Covid tijd alleen maar uitgebreid. Naar buiten gaan, een stevige vinyasa yoga practice, meditatie of ademhalingsoefeningen, schrijven, het gezellig maken om me heen, met kaarsjes, muziek, overal in huis staan altaartjes haha.

Now you get me started! Elk jaar heb ik een ontwikkel budget voor mezelf: om te investeren in mijn persoonlijke groei. En elke maand doe ik één ontspannende activiteit voor mezelf: bijvoorbeeld een (yoga)workshop, massage of een lekkere pedicure. Dat is voor mij onderhoud, geen luxe of verwennerij. Ik laad ook ontzettend op van mijn ouders en vriendinnen: mijn tribe. Ze zijn mijn inspiratie, nourishment en support. Als alleenstaande mama weet ik: “It takes a village to raise a child”. 

Hoe zorg jij voor evenwicht tussen het moederschap en je eigen dromen en doelen?

Evenwicht tussen mijn eigen dromen en doelen en het moederschap is iets wat ik de eerste 4 jaar van het moederschap volledig uit het oog ben verloren. Mijn ex-man was veel in het buitenland en ik cijferde mezelf volledig weg. Ik vond dat ik dat moest kunnen: full-time werken met een baby, peuter, hond, huishouden. Ik vroeg te weinig hulp en deed niets meer voor mezelf, zelfs mijn ‘heilige’ yogapractice liet ik los. Het resulteerde in een burn-out. 

Nu is dat makkelijker voor me, ik plan elke week naast mijn werk, bedrijf, teachings en opvang, ‘me-time’ in per week. Ook heb ik een avond per week date-night met mezelf. Als de kindjes in bed liggen doe ik waar ik voel dat ik zin in heb die avond. En dat is meestal niet de was opvouwen haha. Ook vraag ik veel meer hulp en luister naar wat ik nodig heb in plaats van wat ik denk dat ik hoor te doen. Mijn mama-dag is heilig, die dag werk ik niet en ben ik 100% aanwezig bij de jongens. 

Door het moederschap ben ik ook mijn eigen Inner Child weer veel meer ruimte gaan geven. Ik vind het heerlijk om te spelen, met of zonder de kinderen haha. Lol maken, opgaan in een activiteit, samen een fantasiespel doen. Ook in mijn yoga teachings vind je die speelsheid en lichtheid terug. Het is allemaal al serieus genoeg! 

Als je één ding mocht kiezen, wat wil jij je kindjes bewust meegeven door dit zelf  uit te dragen?

Wat ik wil uitdragen naar mijn mannen is in connectie te zijn met je lichaam en gevoel. Te luisteren naar je hart, je intuïtie. Dankbaar zijn voor wat er wel is. Ik geloof dat dat de basis is om een gezonde en gelukkige volwassene te worden. Je kunt niet geven met een lege batterij. Ik wil een moeder zijn die grenzen stelt en het voorbeeld geeft dat in jezelf investeren belangrijk is. En probeer het maar, oefen, hoeft niet allemaal in een keer perfect. Speel, lach, geniet!

Je kunt Janneke via @hearthealingyogi op instagram volgen voor een goede dosis selfcare inspiratie, fijne yogalessen en haar eigen heart healing cursus. 

https://www.hearthealingyogi.com/